Spring naar inhoud

Succesverhalen van vrijwilligers

Marc, vrijwilliger keuken - Op een natuurlijke manier gedwongen

“De intake in Het Bruisnest vond ik erg spannend. Vooral omdat de vragen over mijn toekomst gingen. Daar had ik toen geen antwoord op. De ggz had mij doorgestuurd voor een zinvolle dagbesteding, maar ik had geen idee wat ik wilde doen. Door de goede sfeer durfde ik de stap toch te zetten. Na de intake ging ik gelukkig en gemotiveerd naar huis.”

Goede band
Vroeger zat ik in mij eentje thuis en had moeite om sociale contacten te leggen. Ik zei anderen niet eens gedag. Door mijn werk hier word ik op een natuurlijke manier gedwongen andere mensen te ontmoeten. Nu maak ik makkelijker contact en heb een goede band met collega’s, ook met de nieuwe.

De horeca in
“Met werken in de keuken had ik totaal geen ervaring. Door te doen en fouten te maken kon ik alles leren. Zo ontwikkelde ik mij in dit werk. Het ging me goed af. Van coördinator Hannah kreeg ik de kans te gaan leren voor ondersteunend keukencoördinator. Ik ging steeds meer voorbereidende taken doen en vrijwilligers aansturen. Door deze ervaring ben ik gestart met een opleiding tot keuken assistent, samen met collega’s. Als ik die opleiding haal, heb ik een officieel mbo-diploma. In de toekomst wil ik de horeca in, waar weet ik nog niet precies. Ik vind het fijn als het Bruisnest mij helpt met zoeken naar een baan die bij mij past. Nu heb ik weer zin in het leven en mijn toekomst.”

Leerwerkplek
Op dit moment werk ik in Hotel Restaurant De Unie in Waddinxveen. Dit is voor mij een leer-werkplek om te ontdekken of ik dit aankan, of ik echt de horeca in wil. Er wordt me veel aangeleerd zoals snijtechnieken, hoe ik borden op moet maken en hoe ik verschillende gerechten kan bereiden. Ik ga me nu ook richten, m.b.v. Het Bruisnest op het solliciteren en ga op zoek naar een baan in de horeca. Dus dat zal mijn volgende stap in mijn toekomst worden.

Donovan, ontwerper - Enthousiaste vrijwilliger in het Bruisnest

Hallo, ik ben Donovan (33). Sinds oktober vorig jaar, doe ik vrijwilligerswerk bij het Bruisnest als ontwerper van logo’s en flyers. Voordat ik vrijwilliger werd ben ik altijd bezig geweest met verhalen verzinnen, tekenen en het bouwen en verven van modellen (figuren en voertuigen en dergelijken in 3D). Ik hou ervan om te ontsnappen in m’n eigen wereld. Op school was ik nooit goed met leren. Mijn manier van denken is gewoon anders. Ik kwam erachter dat het leren van dingen die me interesseerde wel goed af ging. Ik werd een beetje obsessief en werkte dagen aan mijn projecten. Ik leerde ook van mijn fouten. Zo leerde ik veel maar had niet het inzicht in hoe ik me moest ontwikkelen in de maatschappij, wat zorgde voor een onzeker toekomstperspectief. Door het ontbreken hiervan gaf ik het steeds vaker op. Soms deed ik maanden niets met mijn creativiteit.

Flyers en logo's ontwerpen
In 2018 kreeg ik hulp van het Kwintes in mijn huis en tuin. Ook vertelde ze me over het Bruisnest. Ik moest daar maar eens een kop koffie gaan drinken. Dat heb ik gedaan. Ik dacht dat dit goed voor me zou zijn. Ik kon wel een push gebruiken. Deze gedachte verbaasde me, maar ik was blijkbaar toch dorstig naar toekomstperspectief. Ik ging daar voor het eerst flyers en logo’s ontwerpen. Ik was er klaar voor. Ik kon er aan werken zonder veel druk.

Toekomstperspectief
Ik vind het fijn om drie dagen in de week naar het Bruisnest te komen. Het contact met de mensen is daar heel leuk. Vanaf de eerste dag werd ik warm ontvangen met koffie en een praatje. De sfeer in de PC-hulp waar ik bij zit, is gezellig. Er wordt gelachen en verhalen gedeeld terwijl we aan het werk zijn. Ik heb een paar logo’s en flyers gemaakt. Daar heb ik positieve feedback op gehad wat mij zelfvertrouwen geeft. Ook werk ik ondertussen aan mijn eigen projecten. Zo ben ik bezig om m’n eigengemaakte figuren te verkopen als bouwmodellen. Ondertussen werk ik aan mijn portfolio waar al deze projecten en werkzaamheden van het Bruisnest in staan. Dankzij het Bruisnest heb ik nu wel toekomstperspectief en een drang om m’n dromen te realiseren.